Steun mij in mijn actie tegen type 1: ik ga 100 km canicrossen!
Sarah LokhorstIk doe mee met de JDRF 100 Challenge in november om geld in te zamelen voor onderzoek naar diabetes type 1. Hiervoor zal ik in de maand november 100 kilometer gaan canicrossen met mijn hond Jaina.
Wie ben ik?
Mijn naam is Sarah Lokhorst, ik ben 28 jaar oud en woon in Ede. Ik heb diabetes type 1 sinds augustus 2013, ik was toen 20 jaar oud. Dit zette mijn leven behoorlijk op zijn kop, van zorgeloze student werd ik ineens chronisch ziek. De diabetes overheerste mijn leven, zeker in de eerste periode, want ik kon er ineens niet meer op vertrouwen dat mijn lichaam deed wat het moest doen. Inmiddels ben ik gewend aan het leven met type 1, maar natuurlijk zou ik het liever niet hebben. Vandaar dat ik voor het JDRF in actie kom.
Wat is canicrossen?
Canicrossen is een sport die je samen met je hond doet. Iedereen heeft wel een beeld bij sledehonden; bij canicrossen doen we ongeveer hetzelfde, maar zonder de slee. Ik loop hard, en ik zit met een tuig aan mijn hond vast. Zij mag mij dan zo hard als ze kan meeslepen, waardoor we geweldige snelheden kunnen behalen!
Het leven met type 1
Diabetes type 1 is dag en nacht aanwezig. Leven met diabetes is alsof je continu een weegschaal in balans moet houden. Het is echter een weegschaal met drie aspecten die in balans moeten zijn: insuline, beweging en voeding. Dat betekent dat ik geen hap kan eten of geen kilometer kan lopen zonder na te moeten denken over wat dat doet met mijn bloedsuikerspiegel. Zelfs door stress, hormonen of heftige emoties kunnen mijn suikers beïnvloed worden. Dat zijn nóg meer aspecten die meewegen in de balans van de diabetes.
Die diabetes-balans moet je dag en nacht zien vast te houden. Er is geen dagje vrij van diabetes. Dus hoewel je met type 1 prima oud kunt worden, is het een behoorlijke taak om dat in goede gezondheid voor elkaar te krijgen.
Pas sinds 1921 wordt diabetes type 1 behandeld met insuline. Nu we 100 jaar verder zijn, ben ik (en vele diabetici met mij) klaar voor de volgende stap: de last van het leven met diabetes zo klein mogelijk maken!
Om dit prachtige doel te kunnen bereiken, is onderzoek nodig, en dat kost natuurlijk geld. Steun jij mijn actie? Doneer dan nu en help mee voor een betere behandeling voor type 1 diabetes!